Rekonstrukce státu a Good Governance

Good Governance podporuje projekt Rekonstrukce státu.

Publikováno: 15.3.2013

Autor: Lukáš Wagenknecht

Téma: Články, komentáře a prohlášení

Kdo že to rekonstruuje stát? Diví se média i mnozí další, když se podívají na jména poslanců, kteří se prozatím podepsali pod devět zákonů, které prosazuje nezávislý projekt dvaceti neziskových organizací a lidí z byznysu Rekonstrukce státu. Buďme k sobě ale upřímní. Pokud v této zemi chceme jako občané něco změnit, volit nestačí, pokud tedy nejste spokojeni s tím, jak politici pracují. Což příznivci Rekonstrukce státu podle všeho nejsou. Pokud opravdu máte ambici v České republice něco zlepšit, musíte být schopni získat pro své argumenty 101 hlasů v Poslanecké sněmovně od našich politických reprezentantů, které jsme si my všichni zvolili. Jinak to při respektování demokratických principů nelze udělat. Pohoršovat se nad tím, koho jsme si zvolili, je velmi snadné. Jsou to ale přesně tito lidé, kteří každý den rozhodují o tom, jak se nám v této zemi bude žít. Bez nich v tomto státě nic k lepšímu změnit nelze.  

Podporujeme proto projekt Rekonstrukce státu, který je prvním projektem svého druhu. Poprvé se podařilo sjednotit takové množství neziskových organizací a lidí z byznysu, kteří společně déle než půl roku připravovali na odborné bázi návrhy, které mají za cíl zvýšit kvalitu právního řádu v České republice. Rekonstrukce státu je historicky prvním projektem občanské společnosti, který přichází s devíti realistickými návrhy a snaží se za ně lobovat demokratickou cestou zcela běžnou na Západ od našich hranic. Rekonstrukce státu je výjimečná i tím, že rozpoutala veřejnou diskusi nad tím, co to vlastně ten demokratický řád v praxi znamená. Bohužel se ukazuje, že více jak dvacet let po Sametové revoluci stále mnoho občanů, novinářů ale i politiků nepochopilo, že v demokracii se hraje podle zcela jiných pravidel, než v bývalém režimu. Občanská kontrola a lobbying za občanské projekty je nedílným, ba jedním z klíčových pilířů západní demokracie.

Krásou i metlou demokracie je, že je občan svobodný a má možnost spolurozhodovat. Pokud toho využije, může demokracie fungovat. Když se ale většina chová v demokracii stejně, jako tomu byla zvyklá za komunismu, tedy jako němá masa, pak demokracie degeneruje a moc přejímají aktivní mafiánské struktury. To dnes bohužel vidíme v České republice. Věříme proto, že projekt Rekonstrukce státu přispěje nejen ke zkvalitnění právního řádu v České republice, ale i politické kultury v celé české společnosti.

 

http://www.rekonstrukcestatu.cz/cs